Tänään sisko lähti perheinee takaisin kohti Suomea. Nupsukat lähtivät tuhisemasta siis vierestä, Johanna (12 v) ja Annika (10v). Sängyssä on tosin tilaa enemmän, kun kultaiset ovat tottuneet nukkumaan näköjään kädet sivuilla ja jalat mutkalla ym. ym. tilaa vievissä asennoissa. Herätys oli aamulla 4.30, viideltä Keijo ja Sari ja Elli kurvasivat taksilla pihaan. Hyvästit pihalla ja takasin nukkumaan hetkeksi.

Saavuin tänään taidehistorian tunnille hieman myöhemmin kuin normaalisti. Puolet väestä tulee täällä noin puoli tuntia-tunnin myöhässä. Professoritkaan eivät oleyleensä ihan tunnin aluksi paikalla, varmaan juuri siitä syystä että luentoa ei viitsitä aloittaa muutamalle kuuntelijalle. Ja jatkuvasti luokkaan tulevat oppilaat aiheuttavat häiriötä.

Sain vihdoin ja viimein opintosuunnitelmani suurin piirtein kuntoon. Epäselvää siinä ovat vielä vain ne asiat, joihin kellään ei tunnu olevan vastausta. Professorit ja opettajat eivät välttämättä tiedä kuinka paljon opintopisteitä mihinkin kurssiin kuuluu tai edes sitä että onko heidän kurssi osa jotain suurempaa kokonaisuutta vai ei. Vaihtoehtoja ei ole muuta kuin arvata ja tehdä niinkuin suurin osa muista ihmisistä näyttäisi tekevän. Täällä nimittäin ainut järkevä tapa hoitaa asioita on kysellä puska radiosta. Sieltä se kaikki tieto tulee. Koulun sivuilla voi lukea mitä vain tai sitten tieto on muuttunut tai sitten sitä ei vaan voi löytää mistään. Ylipäätään opintojen valitseminen on tehty niin hankalaksi, että sen kokoon saaminen oli mestari saavutus. Luoja tietää monellako luennolla olen käynyt ja monelleko kurssille olen yrittänyt ilmoittautua. Määrä on kolmin- nelinkertainen lopullisiin kursseihin verrattuna. Kurssien valinnassa vallitsee muutenkin viidakon lait, jossa erasmus opiskelija on valitettavasti häntä päässä. " We take only 5 erasmus students" kommentit, "sorry the course is full" (vaikka sinulla ei ole ollut mahdollisuutta ilmoittautua etukäteen) ja systeemi, joka tukee Italian kielen taitoisia ihmisiä jotka ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja saavat nimensä oikeaan listaan. Nimilistoja Italialaiset rakastavat. You must be on the list.