Flunssan kourista toivuttuani suunnistin aamulla askeleeni Product quality control tunnille, Davide Brunon charmikkaasti pitämille luennoille. Hämmästyksekseni tällä kertaa jopa pystyin seuraamaan luentoja joillain tasolla. Asiaan auttoi se, että ole lukenut Daviden kirjaa viime aikoina, joten minulla oli jokin haju siitä minkä tyyppisiä asioita tiettyjen aihepiirien yhteydessä voisaan käsitellä. Mutta, olipa hieno kokemus tajuta että alkaa pikku hiljaa ymmärtämään. Tein eilen puhelunkin kirjastoon Italiaksi, vaikka kirjastonhoitaja langan päässä yritti vaihtaa englannille vähän väliä. noh, tulihan siinä itsekin pari sanaa sanottua englanniksi, mutta kuitenkin.

Tein tänään munakoiso -parmesaani - buffalo mozzarella - tomaatti uunivuokaa ja siitä tuli jumalaisen hyvää. Rho Fieran markkinoilta ostetulle pehmeän tanniiniselle viinillekin koitti sitten avauspäivä. Yhdistelmä oli täydellinen. Muutaman päivän sängyn pohjalla maattuan sitä taas huomasi, että "La vita e bella".

kirjastosta tuli lainattua Donald Normanin kummatkin klassikkokirjat, Emotional design ja The design of everyday things. Jälkimmäinen alkaa olla jo aikansa elänyt, mutta ensimmäinen tuli esille PSSD:n luennoilla, jonka jälkeen päätin hankkia tuon käsiini.

Politecnicossa opiskelu on opettanut minulle muutamia uusia näkökulmia muotoiluun. Täällä harrastetaan paljon enemmän design tutkimusta ja etenkin trendien tutkimista ennen kuin aloitetaan suunnittelemaan muotoiltavaa tuotetta/ palvelua. Italialaiset ovat hyviä puhumaan ja tekevät sen täysin spontaanisti, siinä olisi suomalaiselle opettelemista. Sitten olen myös opettajien ohjeistamana alkanut huomaamaan, että miten tärkeää on pysyä ajan kelkassa mukana ja lukea muotoilun, teknologian ja taiteen alan viimeisimpiä julkaisuja. Sitä kun ei olevinaan ole aina aikaa tuollaiseen, mutta täytynee korjata silloin tällöin -lukutapojaan säännölliseksi julkaisujen seuraamiseksi. Sitten on tietysti huima eronsa myös siinä, mitä opettajat sanovat ja mitä opiskelijat tekevät. Olen huomannut, että Italialainen design keskittyy paljon aikaisemmassa prosessin vaiheessa stailaamiseen. Jo siinä vaiheessa, kun ei ole vielä kunnollista ideaakaan viety loppuun, aletaan piirtelemään jotain kuvitteellisia interiöörejä tms. Suomalaisesta tämä tuntuu oikein hassulta. Myös kestävän kehityksen mukainen design on paljon Italiassa esillä, mutta joidenkin opiskelijoiden asenne ympäristöasioihin on totaalisen tietämätön ja välillä jopa katastrofaalisen kuuloinen Suomalaisen korvaan. Joten, eipä ihme että Sustainable on monen professorin puheessa mukana.

Ekologisia tuotteita, kauppoja ja luomu tuotteita on myös paljon Italiassa esillä muutenkin, vaikkakaan monet Italialaiset eivät vielä hyödynnä näitä palveluja läheskään niin paljon kuin ulkomaalaiset. Ainut Italialaisten löytämä asia on näistä luomu ruoka, jota täältä löytyy kohtuullisen helposti. Osittain voi olla kyse myös siitä, että Milanon kokoiseen kaupunkiin on keskittynyt paljon edistyksellisiä palveluita.