Milano on hyvä paikka asua, koska täältä pääsee kivasti ympäröiviin kaupunkeihin. Tänään oli Torinossa ja eilen Bergamossa. Tykkäsin Bergamosta enemmän, se oli idyllisempi paikka. Torino oli täynnä täydellisyyttä hipovia rakennuksia, holvikäytäviä ja laajoja tyhjiä piazzoja. Ne jättivät minut aika kylmäksi sen pienen, romanttisen, aikaa nähneen kukkuloiden päällä lepäävän Bergamon rinnalla. Olen monesti huomannut, että minua eivät sytytä kuuluisat gromeluuriset ja isot perfektionistiset rakennukset. Mieluummin katson vanhaa Italialaista maalaistaloa, jonka pinta on lähtenyt kauniisti halkeilemaan ja jossa sykkii Italialaiset piirteet. Ehkä pari kanaa juoksemaan pihaan ja kiekuraisia puita kurkottamaan taivasta -a vot! Olen myyty. Nuo kanat tulivat kai ensimmäisenä mieleeni, koska näin tänään junan ikkunasta sellaisen maalaisidyllin. Välähdyksen tosin vain -viuh. Mutta näköjään jäi mieleen.

Junassa olikin aika kiva matkustaa taas, tulomatkalla tosin ilmastointinappulat taisivat olla kaakossa. Jouduin kääriytymään junamatkalla kaulahuiviini ja kaikkiin mahdollisiin vaatteisiin, joita käytän monen asteen pakkasessa suomessa. Ja silti olin paleltua! Sama on käynyt esimerkiksi Bovisassa. Kerran luokkaan tuuli ilmastointikanavista niin paljon, että laitoin sisällä pipon ja kaulahuivin päälle. Huomaan, että tuo lämpötilan säätely on vähän tottumatonta monesti. Joko laitetaan täysillä hönkyä päälle, niin että junassa on 30 astetta ja talvivaatteissa alkaa virtaamaan hiki tai sitten unohdetaan kesäilmastointi päälle.

Ravintoloissa ja kaupoissa tuo jännä ilmiö näyttäytyy sellaisena, että esimerkiksi joissain pidetään ovia auki vaikka ulkona olisi pakkasta. Via Sarpin kiinalaiskaupat eivät luovu siitä, vaikka lunta tulisi sisään. Yritä siinä nyt sitten kohmeisilla käsillä kiertää liikkeitä ja vieläpä yritää ottaa joissan takkia pois kokeillaksesi vaatteita. Ehkä heille ei ole kerrottu, että enää ei ole kesä. Tai ravintoloitsijat, jotka sitkeästi pitävät ulkona olevista pöydistä kiinni vaikka kuinka olisi kylmä. Puolet ravintolastahan itse asiassa sijaitsee ulkosalla. Mutta, ystävät hyvät, en aio istuutua pakkaseen kahville. Useimmissa paikoissa apua tuovat lämmittimet ja katetut terassit.